Moderatorzy: Alganothorn, Avathar
Lilly pisze:Co nie zmienia faktu, że ludzie jej potrzebują ... Ty może nie, ale ludzkość jako taka owszem...
Lilly pisze:Czyli Twoją religią jest konsumpcjonizm...
Lilly pisze:Wobraźmy sobie czasy, kiedy ludzie nie wiedzieli o istnieniu innych światów (planet). Byli tacy, którzy mówili, że ich nie ma ... no to skoro ich nie ma to ich nie szukali. Natomiast ci, którzy chcieli je znaleść szukali ich i w końcu znaleźli w czasie, kiedy ci inni zajmowali się swoim zyciem.
Lilly pisze: Można żyć bez Boga, tylko po co?
Kori pisze:Zanim zacznę- nie czytałem wszystkich postów.
(...)
Może to co napisałem jest troszkę bez sensu.
Może te dyskusje do niczego nie prowadzą, może wyrządzą niepotrzebnie zło.
Cyrograf pisze:Uważam też, że często osoby, które "odpukają" niedzielkę, raz na miesiąc spowiedź i inne, często są gorszymi osobami od ateistów.
A myślałem, że dyskusja upadła.Zdecydowanie zgadzam się z ostatnim postem toto. Także "praktykuję niewiarę" i bynajmniej nie jest mi z tym źle.
Cyrograf pisze:Boże, ludzie, dlaczego nie?! Życie jest wtedy o wiele łatwiejsze. Bez godzinnych mszy, z których i tak nic nie wyciągasz. Księża opowiadający monotonnym głosem o pomaganiu, dobru czy wybaczaniu. Wyciągamy to z życia. Nie sądzę, żeby na mszy nagle po kazaniu jakiś człowiek postanowił zmienić swoje postępowanie.
Uważam też, że często osoby, które "odpukają" niedzielkę, raz na miesiąc spowiedź i inne, często są gorszymi osobami od ateistów.
Chrześcijanie czy katolicy powinni nie tylko przysłowiowo łazić, ale przestrzegać Bibli i dekalogu.
Alganothorn pisze:rozbraja mnie szczerość postów 'czytałem dwa ostatnie posty' (...) 'nie interesuje mnie wasze zdanie, mam swoje'
Jander pisze:pewne racje przyjęliśmy za wspólne - jak to, że wiara nie równa się z kultem
Jander pisze:bo co mają mnie obchodzić jakieś małe ludziki(np. księża)
Usagi pisze:Swoją drogą jak słyszę starą babinę, która mówi, że "urodziny" radia maryja, to dla niej najważniejszy dzień w życiu, to zastanawia mnie jak wielki wpływ ma kościół na kierowanie ludźmi. Wiem, że można tutaj oddzielić radio OR od kościoła, jednak nie słuchają tego osoby interesujące się motoryzacją, a religią.
Usagi pisze:Trumna stoi, rodzina w żałobie, a ten mały ludzik zaczyna chodzić z tacą i zbierać kasę! W takiej sytuacji wypada tylko mu w nią kopnąć.
Usagi pisze:Jander pisze:pewne racje przyjęliśmy za wspólne - jak to, że wiara nie równa się z kultem
To mi też nie potrzebne, bo nie będę rozgraniczał wiary od kultu (bądź sekty) czy też wiary w takiego czy innego Boga. Każdy sobie wierzy w to, co mu pasuje. Powtórzę jeszcze raz - dopisałem po prostu swój punkt widzenia, tak jak się dopisuję do tematu, gdzie ocenia się okładkę nowej książki (okładka ładna i tyle. koniec). To samo w tym temacie. Owszem, poczytać mogę nowe wypowiedzi, ale jak już pisałem, nie będę brał czynnego udziału w dyskusji, bo dla mnie mija się to z celem. Czy nie można wkleić swojego 1 posta gdzieś, nie czytając 100 postów wcześniej?
Alganothorn pisze:Świadomie bądź nie, ale mylisz pojęcia: wiara i kult to zupełnie różne kwestie; w świecie idealnym są ściśle połączone, w rzeczywistym często są bardzo od siebie odległe - piszesz o kulcie, dyskusja jest o wierze;
Cyrograf pisze:Alganothorn pisze:Świadomie bądź nie, ale mylisz pojęcia: wiara i kult to zupełnie różne kwestie; w świecie idealnym są ściśle połączone, w rzeczywistym często są bardzo od siebie odległe - piszesz o kulcie, dyskusja jest o wierze;
Nie, nie nie! Nie mylę. Chciałam napisać o kościele. Jeżeli zaś chodzi o wiare, to uważam, że jest ona potrzebna i nie da się bez niej żyć. Trzeba w coś wierzyć.
Jestem pewna, że ateistą też czasem błądzi po głowach w trudnych chwilach, że ktoś na nich przychylnie spogląda (...)
Marycha pisze:Jak dla mnie, chrześcijanki, nie można żyć bez Boga. On daje wiarę, nadzieję na lepsze jutro.
Louen pisze:Ja bez niego sobie jakoś radzę... i z tego co czytam, słyszę to w naszym kraju coraz łatwiej spotkać ateistę lub choćby agnostyka, prawda to?
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość