Moderatorzy: Tigana, Shadowmage, Vampdey, Achmed
Shadowmage pisze:W sumie fajnie, mnie się podobały jego książki jeszcze z czasów Papierowego Księżyca.
Janusz S. pisze:AM się ucieszy, że ktoś pomaga mu wypromować autora
Shadowmage pisze:Fakt, jedna, nałożyło mi się jeszcze z kimś drugim.
A wydawnictwo to chyba głównie dla dzieci.
ASX76 pisze:Janusz S. pisze:AM się ucieszy, że ktoś pomaga mu wypromować autora
To zadziała w obie strony.
Cymrean pisze:Foundryside to nazwa dzielnicy miasta, więc może by mogli przetłumaczyć to jako Nowa Huta.
Bibi King pisze:Bo słabo tak zostawić słówko w oryginale tylko dlatego, że nie umie się znaleźć fajnego/adekwatnego/dobrze brzmiącego odpowiednika.
ASX76 pisze:Bibi King pisze:Bo słabo tak zostawić słówko w oryginale tylko dlatego, że nie umie się znaleźć fajnego/adekwatnego/dobrze brzmiącego odpowiednika.
Słabe to jest tłumaczenie takich słówek, jak również nazw własnych. W oryginale zawsze brzmią lepiej.
Shadowmage pisze:Szczególnie jak się języka nie rozumie, idzie powiew egzotyki
Chociaż w sumie pamiętam jak kiedyś z kumplami próbowaliśmy tłumaczyć nazwy kart z magica. W lengłydżu miały powiew epickości, to samo po polsku brzmiało kiczowato i przaśnie. Kwestia chyba psychologiczna.
Bibi King pisze:Spaczeń jest świetny. Piaseczniki są za słabe - brzmią naturalnie, ale oryginalne Sandkings (IIRC) mają większy wykop.
@ASX,
Kompletnie nie masz racji.
Jasne, to była raczej zabawa na korytarzu w liceumAM pisze:Po prostu trzeba pokombinować i czasami nie iść w dosłowność. Piaseczniki czy spaczeń są fajnymi przykładami takiego podejścia.
Ash pisze:A Chyżwar > Dzierzba.
Whoresbane pisze:Seria fantasy dziejąca się na Nowej Hucie? Z ortalionowymi paladynami, dzierżącymi magiczne maczety?
Ci paladyni chyba zainspirowali Reynoldsa do stworzenia burzy maczetowej.Whoresbane pisze:Seria fantasy dziejąca się na Nowej Hucie? Z ortalionowymi paladynami, dzierżącymi magiczne maczety? No i namówiliście mnie na Bennetta
Shedao Shai pisze:+1, ale STOOP! Zaraz jeszcze zaczniecie gadać o Łozińskim
Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 29 gości